Плазма за лечение на КОВИД вече може да се дарява и в Пловдив. От вчера в града започна да работи един апарат, чака се и втори, съобщи за clinica.bg Нели Иванова, доброволец в Кръвния център в региона.

Машините са закупени с дарения от бизнеса в Пловдив. Те ще бъдат инсталирани в Кръвния център, който се намира в УМБАЛ-Пловдив. Всеки желаещ в Пловдив, който е преболедувал КОВИД и има антитела, вече ще може да дари плазма там. За тази цел кандидатите трябва да си запишат час на следния телефон: 0885 319 290.

Кръвният център в Пловдив е третият в страната, където ще може да се дарява плазма за лечение на КОВИД. Другите два са в София и Варна. Очаква се подобни възможности да се разкрият и в други областни градове, сред които Ст. Загора, Плевен и т.н. Плазмата е една от възможните терапии при пациенти с КОВИД, които се усложняват. Досега благодарение на нея бяха спасени не един и два човешки живота. Заради това БЛС и здравните власти подеха и кампания за популяризиране на метода.

Източник: www.clinica.bg