COVID-19 е нов и потенциално сериозен коронавирус. Световната здравна организация (СЗО) обяви COVID-19 за пандемия.

Има много коронавируси, които причиняват от обикновена настинка до много по-сериозни заболявания, като Тежък остър респираторен синдром (SARS) и Респираторен синдром на средния изток (MERS). Това са вируси, които са предадени от животните на човека. В тежките случаи, коронавирусите могат да причинят инфекция на белите дробове (пневмония), бъбречна недостатъчност и дори смърт. Към настоящия момент няма ваксина срещу COVID-19.

Най-общите прояви на COVID-19 са типичните грипоподобни симптоми: температура, кашлица, затруднено дишане, отпадналост и мускулни болки. Симптомите обичайно започват в рамките на 3-7 дни от излагането на вируса, но в някои случаи може да се появят и до 14 дни след това.

Може да се заразят хора на различна възраст. В над 80% от случаите COVID-19 протича леко, с минимални грипоподобни симптоми. Някои хора нямат никакви прояви, или само леки симптоми, по-скоро като обичайна настинка. Болшинството от хората, които са заразени, не се нуждаят от хоспитализация за оказване на медицински грижи. Около 15%  от случаите с COVID-19 са тежки, и при около 5% може да се стигне до критично забояване. Около 98% от хората, заразени с вируса, преживяват заболяването.

По-възрастните хора и хората със съпътстващи заболявания (захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания, астма) са по-склонни да развият тежка форма на заболяване с вируса на COVID-19. Лечението на хората със захарен диабет, които са развили  вирусна инфекция, е по-трудно поради флуктуациите в нивото на кръвната захар и вероятно поради наличието на усложнения на захарния диабет. Две са причините за това. От една страна, имунната система е компрометирана, което прави по-трудна борбата с вируса и води до по-дълъг възстановителен период.  От друга страна, вирусът процъфтява в среда на повишена кръвна захар.

Като всяко друго респираторно заболяване, COVID-19 се разпространява чрез въздушни капчици, които се разпръскват, когато заразеният човек говори, киха или кашля.  Вирусът може да преживее от няколко часа  до няколко дни в зависимост от условията на околната среда. Може да се разпространява чрез близък контакт със заразен човек или чрез контокт с въздушни капчици в околната среда (например върху повърхност) и при докосване на устата или носа след това (оттук произтичат и общите препоръки за хигиена на ръцете и социално дистанциране).

Какво трябва да направят хората с диабет и техните близки, за да се предпазят от COVID-19?

Важно е хората с диабет да вземат мерки, за да се предпазят от вируса, ако е възможно. Широко разпростанените препоръки за цялото общество са два пъти по-важни за хората със захарен диабет, както и за хората, които са в тесен контакт с тях.

• Мийте редовно ръцете си със сапун и вода поне 20 секунди, особено след издухване на носа, кашляне, кихане, или след като сте били на обществено място.
  • Опитайте се да избягвате докосване на лицето, устата, носа и очите си, преди да сте измили и подсушили ръцете си.
  • Ако няма сапун и вода, използвайте дезинфектант за ръце с поне 60% съдържание на алкохол.
  • Редовно почиствайте и дезинфектирайте всички предмети и повърхности, които се докосват често.
  • Не споделяйте храна, чаши, кърпи, прибори с други хора.
  • Когато кашляте или кихате, покрийте устата и носа си с кърпичка, която незабавно  изхвърлете след това;  или използвайте сгъвката на лакътя си, ако нямате кърпичка под ръка.
  • Избягвайте контакти с хора, които проявяват симптоми на респираторно заболване, като кашлица.
  • Избягвайте струпване на хора, особено в недобре вентилирани пространства.
  • Останете вкъщи при наличие на грипоподобни прояви.

Как хората със захарен диабет да се подготвят за COVID-19?

• Имайте на разположение контактите на хората, които ще са ви необходими в случай на инфекция.
  • Помислете от какво ще имате нужда, ако трябва да сте в карантина за няколко седмици.
  • Обърнете специално внимание на контрола на кръвната захар – редовното измерване на кръвната захар ще помогне да се избегнат усложнения, свързани с висока или ниска кръвна захар.
  • Пациентите със захарен диабет тип 1 трябва да измерват кръвната захар и да проверяват за наличие на кетотела в кръвта или урината.
  • Никога не спирайте приема на медикаменти за лечение на диабета.
  • Осигурете си достатъчно количество от медикаментите за лечение на диабета, както и медикаментите за лечение на усложненията на диабета или за други съпътстващи заболявания.
  • Уверете се, че имате на разположение средства, с които да коригирате хипогликемия.
  • Всяка инфекция ще повиши кръвната захар и ще увеличи нуждата ви от течности, поради което приемайте достатъчно течности, и си осигурете достъп до достатъчно количество вода.
  • Хранителният режим е част от лечението на диабета – следвайте разнообразен и балансиран режим, за да поддържате стабилни нива на кръвната захар и да стимулирате имунната си система. Приемайте храни с нисък гликемичен индекс (зеленчуци, пълнозърнести храни), протеини (месо, риба, яйца, мляко, варива), зелени листни зеленчуци, плодове; избягвайте консумация на пържени храни, и храни, богати на захари, въглехидрати и мазнини.
  • Осигурете си достъп до достатъчно количество храна.
  • В отговор на пандемията от COVID-19, правителството ограничи придвижването на хората с препоръка да си останат вкъщи. Редовната физическа активност може да подобри имунитета, но я упражнявайте безопасно, като избягвате групови активности; предлагат се упражнения, които могат да се изпълняват в домашна обстановка.
  • Поддържайте редовен режим, избягвайте претоварване с работа, осигурете си достатъчно добър сън през нощта.
  • Ако живеете сам, осигурете човек, на когото да разчитате, и който да знае, че сте с диабет, тъй като може да имате нужда от помощ в случай, че се разболеете.
  • При грипоподобни симптоми (висока температура, кашлица, хрема задух), е важно да се консултирате със здравен специалист.

Източник: Българско дружество по ендокринология