Преустановяват се присъствените учебни занятия в училищата, центровете за подкрепа на личностно развитие и специализираните обслужващи звена от системата на предучилищното и училищното образование, както и във висшите училища. Институциите от системата на предучилищното и училищното образование организират обучение на ученици, оценяване и подкрепа за личностно развитие, а висшите училища организират обучение и оценяване на студенти, специализанти и на докторанти доколкото и ако е възможно от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии. Допускат се определени в заповедта на министъра на здравеопазването изключения.  При осъществяването на позволените дейности е задължително спазването на противоепидемичните мерки.  (Заповед № РД-01-403 от 15.07.2020 г.)

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи, на открито и закрито се провеждат без публика(Заповед № РД-01-403 от 15.07.2020 г.)

При колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, на открито и закрито, се допуска спортисти под 18-годишна възраст да бъдат придружавани от един придружител. (Заповед № РД-09-778 от 16.07.2020 г.)

Конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения, в т.ч мероприятия на изложбената индустрия могат да се провеждат при заетост на местата до 50 % от общия им капацитет, при спазване на физическа дистанция от 1,5 м., както и при спазване на определените в заповедта на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки и указания. (Заповед № РД-01-403 от 15.07.2020 г.)

Посещенията в дискотеки, пиано-бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито и на открито се допускат при заетост на местата не повече от един човек на квадратен метър от общия им капацитет, при спазване на противоепидемичните изисквания, съгласувани с браншовите асоциации. (Заповед № РД-01-403 от 15.07.2020 г.)

Културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица) могат да се организират и провеждат при заетост на местата до 50 % от общия им капацитет на закрито и открито (в т.ч в читалища, детски комплекси, културни домове, младежки центрове, частни обекти, военни клубове и други), при спазване на физическа дистанция от 1,5 м, както и при спазване определените в заповедта на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки и указания. (Заповед № РД-01-403 от 15.07.2020 г.)

Групови празненства на открито и на закрито (в т.ч сватби, балове, кръщенета, концерти и други празненства), се организират при спазване на физическа дистанция от 1,5 м., както и при спазване определените в заповедта на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки и указания. (Заповед № РД-01-403 от 15.07.2020 г.)

Забраняват се посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. (Заповед № РД-01-403 от 15.07.2020 г.)

Всички лица, когато се намират в закрити обществени места, в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.), които се използват съгласно препоръките в заповедта. Изключение се допуска за: клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, спортуващите на закрито за времето на физическата дейност, участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване (лекция, презентация и др.) при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. от останалите участници, участниците (водещи и гости) в телевизионни предавания при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. от останалите участници  (Заповед № РД-01-402 от 15.07.2020 г.)

Всички работодатели и органи по назначаване организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения, както следва: дезинфекция съгласно алгоритъма, посочен заповедта, недопускане до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, кашлица, затруднено дишане, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса  и други), инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете и осигуряване на сапун и вода и дезинфектант, създаване на организация, която да осигури физическа дистанция между лицата най-малко от 1,5 м., осигуряване на лични предпазни средства на персонала в зависимост от спецификата на работа и оценката на риска на работното място (защитна маска за лице, шлем, ръкавици и др.) и организиране на дистанционна форма на работа на колективните органи за управление и на служителите (надомна работа/работа от разстояние) при възможност в зависимост от спецификата на съответната трудова дейност. (Заповед № РД-01-402 от 15.07.2020 г.)

Въведена е временна забрана за влизане на територията на Република България на всички лица, независимо от тяхното гражданство, през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт. Забраната не важи за българските граждани, гражданите на държави членки на Европейския съюз (ЕС), Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, на страни по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан), Алжирска народно-демократична република, Австралийски съюз, Канада, Грузия, Япония, Кралство Мароко, Нова Зеландия, Република Руанда, Република Корея, Кралство Тайланд, Република Тунис, Източна република Уругвай, Украйна, членовете на семействата на български граждани и лицата, които са във фактическо съжителство с български гражданин, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства, както и лицата, които имат разрешение за пребиваване в държава-членка на Европейския съюз, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, или в страна по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан) и членовете на техните семейства. Определени са и други изключения, с които можете да се запознаете в заповедта на министъра на здравеопазването. Изключения се допускат и по отношение на определени транзитни преминавания.  (Заповед-РД-01-405 от 15.07.2020 г.)

Всички лица, които са изключени от въведената забрана за влизане на територията на страната, описана по-горе, и които пристигат от Кралство Швеция и Република Португалия, както и от всички трети страни, с изключение на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Исландия, Кралство Норвегия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн, Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан, Алжирска народно-демократична република, Австралийски съюз, Канада, Грузия, Япония, Кралство Мароко, Нова Зеландия, Република Руанда, Република Корея, Кралство Тайланд, Република Тунис, Източна република Уругвай и Украйна се допускат на територията на Република България при предоставен документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19. Лицата, които не предоставят документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19 се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощено от него длъжностно лице. (Заповед-РД-01-405 от 15.07.2020 г.)