От 15 юни 2020 г. остава задължително носенето на маска или друго предпазно средство само в обществения транспорт, в аптеки и лечебни заведения. Всички лица, когато се намират там са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата, в т.ч. кърпа, шал, шлем и др. На всички други обществени места носенето на маска е препоръчително. Това нарежда здравният министър Кирил Ананиев със заповед, която влиза в сила от 15 юни, съобщиха от МЗ.

Общо четири нови заповеди издаде министърът във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка от 15 юни до 30 юни.

Връща се 14-дневната домашна изолация за лицата, диагностицирани с COVID-19. Издадените към момента на влизане в сила на тази заповед предписания, с които е предписана задължителна изолация от 28 дни в домашни условия, се отменят със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция, след изтичане на 14-дневна задължителна изолация и при получаване на един отрицателен резултат от проведено изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19.

Всички лица, които пристигат на територията на Република България от Кралство Швеция, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Белгия, Република Португалия и Нидерландия, както и от всички трети страни, с изключение на Република Сърбия,  Босна и Херцеговина, и Черна гора, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване. Заповедта влиза в сила от 15 юни.

Със същата заповед здравният министър нарежда на директорите на регионалните здравни инспекции да отменят издадените предписания за поставяне под карантина на лица, пристигнали у нас от Република Ирландия, Кралство Испания, Република Малта и Република Италия в периода от 2 до 14 юни.

Считано от 15 юни до 30 юни не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, клубове и други подобни. В същия период не се разрешава провеждането на групови празненства на закрито с присъствието на повече от 10 души, в т. ч. сватби, балове, кръщенета и други.

Със същата заповед се разрешава провеждането на спортни мероприятия на открито и закрито при заетост на местата до 50 % от общия им капацитет и настаняване на зрители най-малко през една седалка или при дистанция от 1,5 м. Същото условие, за 50 % заетост на местата, се отнася и за провеждането на конгреси, конференции, семинари и изложения, както и за провеждането на културно-развлекателни мероприятия, в т.ч. театри, концерти, сценични прояви,  занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и др.