Изолацията в домашни условия на положителните за COVID-19 граждани се преустановява автоматично след изтичане на 14 дни. Това означава, че вече не е необходимо получаването на отрицателен резултат от PCR тест за преустановяване на изолацията. Това гласи новата заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Хоспитализираните с COVID-19 пациенти също ще се изписват без нов тест за вируса. Това ще става след преценка на лекуващия лекар и при конкретни индикации или резултати от образни изследвания, гласят още промените. Това важи за хората, при които има възможност за последваща изолация в домашни условия и придържане към препоръчания режим на лечение.

Това означава, че за изписване от лечебното заведение на тези пациенти отпада изискването не само за отрицателно PCR-изследване, но и за минимален престой от 10 дни от началото на клиничните оплаквания и минимум 3 допълнителни дни без оплаквания, обясняват от здравното министерство. Условието за изписване обаче остава за хората, които са настанени в места за социални услуги, както и тези, които нямат възможност за изолация и лечение в домашни условия, поради съжителство с хора от рискови групи.

Днес, при провеждане на футболните мачове на Националния стадион „Васил Левски“ се допуска публика до 30 % заетост на местата, при настаняване на зрителите най-малко през две седалки и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м, гласят още промените на МЗ. Остава в сила изискването при провеждане на спортни състезания на открито на всички други спортни съоръжения да се допуска публика до 1000 души на сектор, при заетост на местата до 50 %, настаняване на зрителите най-малко през една седалка и спазване на физическа дистанция от 1,5 м.

Източник: www.clinica.bg