Опитът на други държави показва, че това е един от методите за ограничаване на заразата, коментира вицепремиерът Томислав Дончев

Очаквайте в близките дни или седмици новини за безплатни PCR тестове, обяви вицепремиерът Томислав Дончев пред бтв. По думите му безплатните тестове ще са за „тези, които имат нужда“.

Дончев посочи, че трябва да се направи всичко възможно, за да се увеличи тестването като стъпка срещу разпространението на коронавируса. „Ако цената за това са повече безплатни PCR тестове, тогава те трябва да са безплатни. Опитът на други държави показва, че това е един от методите за ограничаване на заразата“, коментира вицепремиерът.

На въпрос дали държавата има пари, за да осигури безплатни тестове, Дончев бе категоричен, че има. „Не това е проблемът, с който държавата не може да се справи“, заяви той и добави: „Има готовност да се прилагат ескалиращи мерки при нужда, без да се затваря държавата. Но контролът не може да замени личната отговорност“.

Според него лятото „не е било проспано“ по отношение на разпространението на вируса. „Пролетта лекарите не знаеха как да се борят със заболяването. Сега са натрупали опит и успяваме да излекуваме голяма част от заболелите“, подчерта Томислав Дончев. Той уточни, че страната ни е на 11 място в Европа по заболяемост и на 10-о по смъртност.

Пред БНР пък здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че ново пълно затваряне на държавата ще изкара хората на улицата и това може да предизвика обратен ефект, а и при дифузно разпространение въвеждането на локдаун нямало особен смисъл. По думите му до 18 ноември се чака решение на европейско ниво относно бързите антигенни тестове и дали те ще бъдат равнозначни на PCR тестовете.

Проф. Ангелов призна, че в момента има огромен натиск върху здравната система. „В София има над 560 повиквания на една смяна. На 40 секунди пада адрес, на който ние трябва да изпратим линейка. Хората губят психическа устойчивост и всички държат да постъпят лечебно заведение, което не се налага“, подчерта министърът.

Източник: www.skener.news