Национален план за ваксинация срещу КОВИД-19 прие страната ни днес. Той гарантира, че безплатна имунизация ще има за всеки, който поиска. Ваксините, до които ще имаме достъп ние са еднакви с тези, с които ще разполагат и останалите жители на ЕС. Те обаче са аналогични и за англичаните, и американците. Измежду колко ваксини ще можем да избираме, има ли значение каква имунизация ще предпочетем, отговорите дават експертите от Американския център за контрол на заболяванията (CDC).

България, както и останалите държави от ЕС, на този етап ще имат достъп до 7 потенциални ваксини. Те са на фарамцевтичните компании Астра Зенека, Пфайзер, Модерна, Санофи, Янсен, Новавак и Кюървак. Въпреки че са седем на брой, принципите им на действие са три.

Видовете

Първият тип е на принципа на РНК (mRNA). Такива са ваксините на Пфайзер Модерна и Кюървак. В този вид ваксини се съдържа генетичен материал от коронавируса, който причинява КОВИД. Тази информация дава напътствия на нашите клетки как да създадат безвреден белтък, който е уникален за вируса. Когато клетките ни направят копия на този белтък, те унищожават генетичния материал от ваксината. Организмът ни обаче вече знае, че тези белтъци не са наши и че трябва да ги унищожи. За тази цел той произвежда бели кръвни клетки – Т – лимфоцити и В – лимфоцити, които помнят коронавируса и ще знаят как да се борят с него, ако той попадне в организма ни в бъдеще. Този тип ваксини се произвежда за първи път.

Вторият вид е ваксина с протеинови субединици, такива са на Новавак и Санофи. При този тип в организма ни достигат безвредни частици от коронавируса (белтъци), които той не разпознава като свои и срещу които създава Т-лимфоцити и антитела. Ако някога се заразим, те ще се преборят с вируса.

Третият вид са векторни ваксини. Такива са на Янсен и Астра Зенека. Те съдържат отслабени разновидности на жив вирус, различен от този, който причинява КОВИД-19. В него обаче е вмъкнат генетичен материал от коронавируса. Когато такъв вектор е вкаран в организма ни, генетичният материал дава инструкции на клетките как да направят белтъка, уникален за коронавируса и създават T-лимфоцити и В-лимфоцити, които знаят как да се борят с него, ако се заразим в бъдеще.

Може ли ваксините да ни разболеят от КОВИД

Нито една от ваксините не може да зарази човек с КОВИД-19, категорични са специалистите. Всяка една от тях има за цел само да ни научи как да разпознаваме коронавируса и да се защитаваме срещу него. Но, докато трае този процес, ваксините може да причинят симптоми, като при треска. Те показват, че тялото ни си изгражда имунитет. Процесът по изграждане на имунен отговор пък отнема поне няколко седмици след ваксинацията. Това означава, че междувременно човек може да се зарази с коронавирус. Възможно е и след изграждане на имунен отговор, да се окажете позитивни за вируса, ако си направите тест. Това е така, защото вече иамте антитела срещу вируса.

Могат ли да доведат до генетични промени

Ако единият основен въпрос, който тревожи хората е дали могат да се заразят с КВОИД от ваксините, то вторият е дали те могат да доведат до генетични изменения. Според експертите обаче това е невъзможно. Притесненията засягат mRNA ваксините, защото те съдържат РНК от коронавируса. Тя обаче не е в състояние да измени човешката ДНК. Киселината от ваксината никога не прониква в клетъчното ядро, където се съдържа човешката ДНК, затова няма как двете да си взаимодействат, обясняват експертите. Освен това човешките клетки изхвърлят РНК на вируса, след като приключат работата си и възпроизведат копия на уникалния безвреден белтък от него. След това организмът ни създава антитела срещу този белтък.

Колко дози са нужни

Поставянето на ваксината в повечето случаи няма да стане само с една инжекция. С една или две дози са ваксините на Янсен и Астра Зенека, всички останали са твърдо с две дози. Втората се поставя след няколко седмици и гарантира, че имунизацията наистина ще е ефикасна.

Да се ваксинираме ли, ако сме преболедували К-19

След изкаран КОВИД човек има свои антитела. Тъй като в света има случаи на повторно заразяване с вируса, американските експерти смятат, че е добре човек да се ваксинира дори да е изкарал болестта. Засега още не се знае колко траен е естественият имунитет срещу КОВИД, както и този от ваксините. Причината е, че още няма достатъчно данни.

Източник: www.clinica.bg