Как действа ваксината на Johnson & Johnson

Johnson & Johnson изпитва ваксина срещу SARS-CoV-2 наречена JNJ-78436735 или Ad26.COV.S

Клиничните изпитвания показаха, че 1 доза от нея е над 72% ефективна.

Janssen Pharmaceutica, белгийската компания подразделение на Johnson & Johnson, създаде ваксината в колаборация с Beth Izrael Deaconess Medical center.

Част от SARS-CoV-2

SARS-CoV-2 вирусът е обсипан с протеини, които използва , за да влезе в човешките клетки. Тези така наречени спайк- протеини са таргет за потенциалните ваксини и лекарства.

Ваксината на Johnson & Johnson е базирана на инструкции за произвеждане на спайк-протеин. Използва се ДНК като носител на информацията.

ДНК в аденовирус

Учените въвеждат ген за спайк протеина на SARS-CoV-2 в аденовирус. Аденовирусите са место срещани и причиняват наричаните от обществото “настинки”. Екипът на Johnson & Johnson използва модифициран аденовирус, който може да навлезе в човешките клетки, но не може да да се размножава и не може да предизвика болест.

Johnson & Johnson от десетилетия работят по аденовирусни ваксини. През юли 2020г. беше одобрена тяхна ваксина срещу Ебола. Продължават клиничните изпитвания на аденовирусни векторни ваксини срещу ХИВ и Зика.

Подобна е ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и Университетът Оксфорд- базирана на аденовирус от шимпанзе.

Аденовируснитр векторни ваксини са по-издражливи от иРНК ваксини, защото протеиновата обвивка на вируса предпазва генетичния материал. В резултат на това ваксината на Johnson & Johnson може да се съхранява в хладилник на 2 до 8 градица по Целзий до 3 месеца.

Навлизане в клетката

След като ваксината е инжектирана в мускула, аденовирусите се прикрепят за клетките, както се случва при всеки див вирус. Клетката поглъща аденовируса в мехурче. Веднъж навлязъл в нея, той избягва от мехурчето и се насочва към ядрото. Аденовирусът въвежда ДНК в ядрото на мускулната клетка. Вирусът е модифициран и не може да предизвика собствено възпроизвеждане. Информацията за спайк протеина се разчита и се копира в така наречена информационна РНК (mRNA).

Производство на спайк протеин

иРНК напуска ядрото и инструкциите се разчитат от мускулната клетка и започва производството на спайк протеини.Тези протеини се изнасят на повърхността на клетките. Имунната система ги засича. А наличието на аденовируса в клетките ги кара да изпращат алармиращи сигнали до имунната система, което я кара да реагира по-силно.

Всичко горепосочено води до имунна реакция.

Дозировка

Ваксината на Johnson & Johnson срещу COVID-19 е изпитвана с 1 доза, за ралика от ваксините на Pfizer-BioNTech, Moderna и AstraZeneca.

Протекцията срещу COVID-19 е налична от 14-28 дни след ваксинацията.

Възможно е антителата да намалеят месеци след поставянето на ваксината, но се предполага, че паметови B-клетки и паметови Т-клетките ще имат информация за SARS-CoV-2 в продължение на години и дори десетилетия.

Източници: National Center for Biotechnology Information; Nature; Johnson & Johnson

Актуално към: 10.03.2021 г.

Автор: д-р Христиана Бацелова, епидемиолог, УМБАЛ „Свети Георги“ – гр. Пловдив.

За консултация относно ваксините, моля потърсете безплатно информация на тел. 0800 14 515.