Как действа ваксината на Oxford-AstraZeneca срещу COVID-19

Университетът на Оксфорд си партнира с британско-шведската компания AstraZeneca в разработване и изпитване на ваксина срещу SARS-CoV-2, причиняващ заболяването COVID-19. Ваксината се нарича ChAdOxCoV-19 (ChimpanzeeAdenovirusOxfordCOVID-19) или AZD1222.

Клиничните изпитвания показаха, че тя е с ефективност 62-90% в зависимост от първоначалната доза.

Великобритания разреши приложението на ваксината през декември месец 2020г., а Индия одобри версия, наречена Covishield на 03.01.2021г.

Част от SARS-CoV-2

Ваксината на Oxford-AstraZeneca е базирана на генетична информация на SARS-CoV-2, която се използва като инструкции за производство на спайк протеина.

За разлика от ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna, инструкциите се съхраняват в ДНК.

ДНК в аденовирус

Изследователите са добавили ген на спайк протеина на SARS-CoV-2 в аденовирус. Аденовирусите са чести причинители на така наречените “настинки”. Учените използват модифициран аденовирус на шимпанзе, известен като ChAdOx1. Той може да влезе в човешките клетки, но не е способен да се размножава.

Десетилетия се работи по този тип векторни ваксини. Ваксината срещу Ебола е първата такава с регистрация. Тя е произведена от Johnson & Johnson. Провеждат се клинични изпитвания на векторни ваксини срещу HIV и Зика.

Ваксината на Oxford-AstraZeneca е по-стабилна от тези на Moderna и Pfizer-BioNTech, защото аденовирусът предпазва генетичния материал. По тази причина може да се съхранява при температура от 2 до 8 градуса по Целзий за 6 месеца.

Навлизане в клетка

След като ваксината е инжектирана в мускула, аденовирусите се прикрепят за клетките, както се случва при всеки див вирус. Клетката поглъща аденовируса в мехурче. Веднъж навлязъл в нея, той избягва от мехурчето и се насочва към ядрото. Аденовирусът въвежда ДНК в ядрото на мускулната клетка. Вирусът е модифициран и не може да предизвика собствено възпроизвеждане. Информацията за спайк протеина се разчита и се копира в така наречена информационна РНК (mRNA).

Производство на спайк протеин

иРНК напуска ядрото и инструкциите се разчитат от мускулната клетка и започва производството на спайк протеини.Тези протеини се изнасят на повърхността на клетките. Имунната система ги засича. А наличието на аденовируса в клетките ги кара да изпращат алармиращи сигнали до имунната система, което я кара да реагира по-силно.

Всичко описано води до създаване на имуннен отговор.

Ефективност

Изненадващо комбинацията между наполовина по-ниска доза при първа ваксина и цяла доза при втора ваксина води до 90% ефективност в предпазване от COVID-19 при клиничните изпитвания. При поставяне на две пълни дози ефективността е 62%.

Прилагат се 2 дози от ваксината с интервал от 4 седмици.

Източници: https://www.ox.ac.uk


Актуално към: 10.03.2021 г.

Автор: д-р Христиана Бацелова, епидемиолог, УМБАЛ „Свети Георги“ – гр. Пловдив.

За консултация относно ваксините, моля потърсете безплатно информация на тел. 0800 14 515.


Допълнитела информация:

Кратка характеристика на продукта COVID-19 Vaccine AstraZeneca

Ръководство за начин на приложение на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca