Нов подход към разработване на ваксини

mRNA ваксините са нов вид и предпазват от инфекциозни болести.

За да задействат имунната система повечето ваксини въвеждат инактивиран (убит) или отслабен (жив) щам на съответния микроорганизъм в нашето тяло.

Но не и mRNA ваксините. Те учат нашите клетки как да създават протеин или дори само част от протеин. Това активира имунен отговор в тялото. Произвеждат се антитела, които ни предпазват от заболяване, когато истинският див микроорганизъм навлезе в тялото.

Как действат mRNA ваксините

Ваксините се поставят в мускул на рамото. В момента, в който mRNA (информационна РНК) навлязе, мускулните клетки започват да произвеждат безопасните частици протеин. След производството, мускулните клетки унищожават информационната РНК.

mRNA ваксините срещу COVID-19 дават инструкции на нашите клетки как да произвеждат безвредни частици от така наречения “spike protein”. Той се намира на повърхността на дивия SARS-CoV-2 и чрез него той прониква в човешките клетки.

Клетките изваждат частиците протеин на повъхността си. Имунната система разбира, че те не принадлежат към съответните клетки на организма ни. Тя започва да изгражда имунен отговор и да произвежда антитела. Това се случва и при естественото заразяване със SARS-CoV-2.

Накрая на този процес тялото ни се е научило как да се предпазва при бъдещи срещи с вируса.

Ползата от mRNA ваксините срещу COVID-19

Ваксинираният получава защита без да рискува да има тежки усложнения, както е при естественото заразяване с SARS-CoV-2.

Източници: CDC; FDA


Актуално към: 10.03.2021 г.

Автор: д-р Христиана Бацелова, епидемиолог, УМБАЛ „Свети Георги“ – гр. Пловдив.

За консултация относно ваксините, моля потърсете безплатно информация на тел. 0800 14 515.