Инфекциите с COVID-19 в Англия са се увеличили четири пъти за последния месец, показват обобщени данни от мащабно проучване на разпространението на инфекцията, предаде Ройтерс. Според изследването, проведено от Imperial College London, случаите се удвояват на всеки шест дни, тъй като набира скорост нова вълна, дължаща се на делта варианта на коронавируса.

Проучването е едно от най-големите във Великобритания и е обхванало 47 000 души. Повторните тестове, осъществени между 24 юни и 5 юли, са установили, че разпространението е 0,59%, или 1 засегнат на 170 души. За сравнение, тестовете проведени месеци по-рано – в края на май и началото на юни, показват разпространение от 0,15%.

„Много е трудно, имайки предвид тези данни, да дадем аргументи в подкрепа на желанието да бъдат разхлабени мерките по-рано“, каза пред журналисти д-р Стивън Райли, професор по динамика на инфекциозните заболявания в Imperial College London.

Така той коментира заявката на премиера Борис Джонсън да прекрати законово наложените ограничения от 19 юли, за да бъде отворена икономиката и животът да започне да се нормализира.

Той добави, че правителството трябва да вземе предвид други, неепидемиологични фактори, когато взема решение. Изследването е установило например, че честотата на заразяване с COVID е три пъти по-ниска при хора под 65 години, които са получили две дози ваксина, в сравнение с тези, които са били неваксинирани, което показва важността на обхвата на ваксиниране за намаляване на броя на случаите.

Според учения няма преки доказателства, че футболният шампионат Евро 2020 е фактор за нарастване броя на случаите. Доказано е обаче, че жените са с 30% по-малко склонни да се заразят от мъжете, най-вероятно поради различните модели на социална активност и контакти при двата пола.

„Степента, в която мъжете и жените имат социална активност, вероятно ще бъде отговорна за заразяването“, каза проф. Райли. Според него конкретните опасения относно лондонския стадион „Уембли“, който е домакин на футболни мачове, може би ще се окажат неоправдани, за разлика от друг фактор – увеличаване на престоя на закрито и смесването на потоците от хора в цялата страна.

„Възможно е гледането на футболни мачове да се окаже също важна причина за по-голямото разпространение на заразата сред мъжете – това е една повишена социална активност сред мъжете, която сигурно има значение“, казва още проф. Райли.

Източник: www.zdrave.net