Нови странични ефекти, които могат да възникнат след прилагането на ваксините срещу КОВИД-19, призна Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Това съобщават от там след заседанието на Комитета по оценка на риска.

Съществува връзка между наличието на много редки случаи на миокардит и перикардит след прилагане на РНК-ваксините срещу КОВИД, отчитат експертите. Заради това те препоръчват това да се включи като предупреждение в листовката на продуктите на Пфайзер и Модерна. Двете състояния представляват възпаление на сърцето, симптомите включват задух, сърцебиене, болка в гърдите.

Също така ЕМА препоръчва хората с рядкото състояние синдром на системен капилярен теч да не ползват ваксината на Янсен. Това предупреждение също трябва да бъде добавен и в листовката на продукта, смятат експертите. При това заболяване се наблюдава теч на малките капиляри, което води до подуване на рамената, краката, ниско кръвно.

Предупреждения има и за употребата на ваксината на Астра Зенека, ЕМА съветва здравните специалисти да внимават за случаи на Гилен Баре. Засега няма категорични доказателства, че имунизацията с нея може да доведе до отключване или не на подобно състояние, но експертите смятат, че е добре да се включи в листовката.

От Комитета за оценка на риска към ЕМА обаче отхвърлиха връзката между приложението на генната терапия Zynteglo и случаите на левкемия. Новият медикамент е предназначен за лечение на бета таласемия. Експертите смятат, че възникването на рак при двама пациенти не е било следствие на вирусния вектор от терапията, а може да има връзка с повишения риск от онкологични заболявания при хора със сърповидно-клетъчни нарушения.

Източник: www.clinica.bg