Едва 20.6% oт медиците са със завършен имунизационен курс, показват данните на здравно министерство в Плана за действие при следваща вълна на КОВИД. Не повече от 45% от цялото население имат имунитет срещу инфекцията, смятат още властите.

На национално ниво 16.2 % от хората над 18 година са с една доза ваксина срещу КОВИД, а със завършена имунизация са 14.63% от тях, сочат данните към 27 юни. Сред най-уязвмите групи – при хората на и над 60 години, само 22.64% са с една доза, а с финализиран ваксинационен курс са 20.18%. В домове за възрастни хора и хора с увреждания пък със завършена имунизация са 31.3 % от обитателите.

Не повече от 46% от населението е защитено от инфекцията показват изчисленията на МЗ. До настоящият момент у нас официално са регистрирани 421 828 случая на КОВИД, което представлява 6.1% от населението ни. Тук обаче не се отчитат заразените, които по някаква причина не са били регистрирани – защото са боледували, не са били тествани или не са потърсили лекарска помощ. Вероятно е отражение да оказва и периода, през който антигенните тестове не влизаха в официалната статистика. Поради всичките тези причини не може да се каже колко точно хора са придобили естествен имунитет. Наскоро обаче е направено изследване за антитела сред 2625 души.

Изследванията, проведени само в София, включват 500 души и поради това биха могли да се използват като ориентир. Резултатите показват, че при 31.2 % от тестваните 500 души се откриват данни за естествено придобит имунитет. Макар и условно, този резултат би могъл да се използва като база за прогнозиране на приблизителния дял от населението с имунитет след преболедуване, обясняват от МЗ. При това положение може да се изчисли, че при постигнатия досега ваксинационен обхват и 30% вече преболедували КОВИД, защитени срещу заразата са не повече от 45-46% от хората.

Източник: www.clinica.bg