Вече сме в началото на четвъртата вълна на COVID-19. Това заяви пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той обясни, че от една седмица се отбелязва непрекъснат ръст на новите случаи, който за щастие не е с прекалено бърз темп. „Но е факт, че миналата седмица имаше ден с над 300 новозаразени. Предполагам, че тази седмица ще минем над 500. За съжаление, можем да очакваме и по-тежки от възможните варианти”, коментира той.

По думите му е напълно възможно през септември да има по 3000 заразени на ден. Доц. Кунчев обясни, че броят им зависи от много фактори, в които страната ни не е много успешна, като процента на имунизацията и спазването на мерките.

Запитан дали се обмисля локдаун в някаква форма само за неваксинирани лица, той заяви, че от медицинска гледна точка в това има логика. „Имунизираните са много по-защитени от останалите. От чисто социална гледна точка обаче избягвам да правя коментари, защото обществото е много уморено и никак не е склонно да приема нови ограничителни мерки. Предполагам, че всяко едно управление, каквото и да е то, ще се съобрази с този факт”, коментира доц. Кунчев. В тази връзка той добави, че би препоръчал нови и тежки ограничения само като крайна мярка, защото натрупаната умора и желание за нормален живот са много силни. „Ако обаче кривата е твърде стръмна, ако имаме 3000-4000 заразени на ден, това не е невъзможно да се случи. Всичко зависи от обстановката”, поясни специалистът.

Той отбеляза, че желанието на управляващите и населението да има пълна яснота как ще се развие епидемията е несъстоятелно от научна гледна точка.

Запитан защо от ваксинирани лица се изисква PCR тест за влизане в страната, доц. Кунчев заяви, че ваксината с две дози пази в огромна степен този, който си я е направил. „Всички данни за смъртност и тежко протичане, за хора, влезели в болница, показват, че тя работи и то много добре. 95-96% от хората в интензивни отделения са неваксинирани”, заяви той. Доц. Кунчев обаче отбеляза, че ваксината, макар и да намалява в пъти възможността да се заразим и да носим вируса, не изключва изцяло възможността от предаването му.

Той каза още, че очаква през есента да се наложи поставяне на трета доза от ваксините срещу COVID на първите ваксинирани, но посочи, че това трябва да се случи след разрешение от Европейската агенция по лекарства и промяна на кратката характеристика на ваксините. „Надявам се най-вече това да се случи с нови ъпдейтвани ваксини,  които са съобразени с новите варианти. Заложено е в договорите на България с производителите това да се случи през 2022-ра и 2023 г.”, каза той.

Доц. Кунчев очаква и скоро на пазара да са налични лекарства за лечение на вируса, но се спря и на въпроса, свързан с цената им, като обясни, че в момента един курс на лечение с тях възлиза на между 20 000 лв. и 60 000 лв.

Източник: www.zdrave.net