„Имаме нужда от конкретни, информативни и въздействащи послания спрямо възраженията на хората“. Това заяви пред Нова телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от „Демократична България“ и зам.-председател на парламентарната Комисия по здравеопазването. Той обясни, че на съвместно заседание с парламентарната Комисия по бюджет и финанси е предложил да бъдат отпуснати средства за провеждането на разяснителна кампания за ползата от ваксините.

„Трябва да сме наясно, че ваксините не ограничат права, а защитават общността“, подчерта той. „Когато живеем в общност, трябва да се съобразяваме с някои неща. Ако решим да пием алкохол, ние ограничаваме правата си за каране на автомобил. Има правила, които защитават общността“, посочи д-р Симидчиев. Той бе категоричен, че думата „дискриминация“ се употребява абсолютно безотговорно, хората са я харесали, защото им звучи интересно, а в случая изобщо не става дума за отнемане на права, а за защита на интереса на общността, в която живеем.

Пулмологът прогнозира, че ако продължаваме по същия начин да не спазваме добре познатите марки – носене на маска, спазване на дистанция и добра хигиена, ако се отнасяме със същото пренебрежение към ваксинирането, то ни очакват още пикове на заразата.

По думите му, нивото на колективната имунна защита е много ниско и не е в състояние да ни предпази, а ние продължаваме да не прилагаме ефективно мерките срещу разпространението на вируса.

Д-р Симидчиев спря вниманието са на факта, че вече имаме градове и области, които са навлезли в червената зона, София и Пловдив също са много близко до тези нива. Той обясни, че новата вълна ще дойде около началото на учебната година е прогнозира, че учебните занятия ще се провеждат в електронна среда.

„Ще повторим нещо, което вече знаем, защото действаме по еднакъв начин. Мерките са само на хартия, но не се реализират на практика“, каза специалистът.

Трябва да се прави разлика между заразяване, леко боледуване, тежко боледуване, хоспитализация и смърт, обърна внимание той и подчерта, че ваксините предпазват точно от тежко протичане и фатален изход.

„Ваксинираните боледуват леко, в домашни условия, а смъртността при тях е 10 до 100-кратно по-ниска“, обясни той.

Д-р Симидчиев отбеляза, че наистина има данни от САЩ и Англия за леко увеличаване на заболеваемостта при децата и постави въпроса дали ако родителите знаят за тази тенденция, биха продължавали да се отнасят по същия спокоен и безотговорен начин към ваксините.

Пулмологът обърна внимание и на това, че все повече страни имат значителни постижения във ваксинирането, първенец сред тях е Малта, а Израел вече е на 8-9 място с около 60% покритие. На този фон у нас вече имаме регистрирани над 18 500 починали от COVID, средно на седмица от инфекцията умират по 18 души, а ние продължаваме да говорим за „дискриминация“, отбеляза д-р Симидчиев.

Източник: www.zdrave.net