Основни защитни мерки срещу новия коронавирус

Бъдете наясно с най-новата информация за огнището на COVID-19, достъпна на уебсайта на СЗО и чрез Министерството на здравеопазването. COVID-19 все още засяга предимно хора в Китай с някои огнища в други страни. Повечето хора, които се заразяват, боледуват леко и се възстановяват, но това може да бъде по-тежко за другите. Погрижете се за здравето си и пазете другите, като направите следното:

Мийте ръцете си често

Редовно и старателно почиствайте ръцете си с дезинфектант за ръце или ги измивайте със сапун и вода.

Защо? Измиването на ръцете си със сапун и вода или използването на алкохолен разтвор за ръце убива вируси, които може да са на ръцете ви.

Поддържайте социална дистанция

Поддържайте поне 1 метър (3 фута) разстояние между себе си и всеки, който кашля или киха.

Защо? Когато някой кашля или киха, пръска малки капчици течност от носа или устата си, които могат да съдържат вирус. Ако сте твърде близо един до друг, можете да дишате капчиците, включително вируса COVID-19, ако човекът, който кашля, има заболяването.

Избягвайте да докосвате очите, носа и устата

Защо? Ръцете докосват много повърхности и могат да се сдобият с вируси. Веднъж замърсени, ръцете могат да пренесат вируса в очите, носа или устата. Оттам вирусът може да навлезе в тялото ви и да ви разболее.

Практикувайте дихателна хигиена

Уверете се, че вие ​​и хората около вас спазвате добра дихателна хигиена. Това означава да покриете устата и носа със свити лакът или кърпичка или салфетка, когато кашляте или кихате. След това изхвърлете използваните салфетки незабавно.

Защо? Кихането разпространява вирус. Следвайки добра респираторна хигиена, вие предпазвате хората около вас от вируси като настинка, грип и COVID-19.

Ако имате температура, кашлица и затруднено дишане, потърсете медицинска помощ рано

Останете вкъщи, ако не се чувствате добре. Ако имате температура, кашлица и затруднено дишане, потърсете лекарска помощ и се обадете предварително на тел. 112 или на телефона на МЗ, открит за коронавируса. Следвайте указанията.

Мерки за защита за лица, които са в или наскоро посетили (последните 14 дни) райони, където COVID-19 се разпространява

  • Следвайте указанията, описани по-горе.
  • Останете вкъщи, ако започнете да се чувствате неразположение, дори с леки симптоми като главоболие и лек хрема, докато не се възстановите. Защо? Избягването на контакт с други хора и посещенията в медицински заведения ще позволят на тези заведения да работят по-ефективно и ще помогнат да защитите вас и другите от възможни COVID-19 и други вируси.
  • Ако развиете треска, кашлица и затруднено дишане, незабавно потърсете лекарска помощ, тъй като това може да се дължи на респираторна инфекция или друго сериозно състояние. Обадете се предварително и уведомете вашия личен лекар за скорошно пътуване или контакт с пътници. Защо? Обаждане предварително, ще позволи на здравната система да ви насочи към подходящото здравно заведение. Това също ще помогне за предотвратяване на възможно разпространение на COVID-19 и други вируси.

Източник: Световна здравна организация