Ефективни ли са сушителите за ръце при убиването на новия коронавирус?

Не. Сушилните за ръце не са ефективни при убиването на коронавируса. За да се предпазите от новия коронавирус, трябва често да почиствате ръцете си с дезинфектант или да ги миете със сапун и вода. След като ръцете ви са почистени, трябва да ги изсушите старателно, като използвате хартиени кърпи или топла въздушна сушилня.

Може ли ултравиолетова дезинфекционна лампа да убие новия коронавирус?

UV лампите не трябва да се използват за стерилизиране на ръце или други области на кожата, тъй като UV лъчението може да причини дразнене на кожата.

Колко ефективни са термичните скенери за откриване на хора, заразени с новия коронавирус?

Термичните скенери са ефективни при откриване на хора, които са развили треска (т.е. имат по-висока от нормалната телесна температура), поради инфекция с новия коронавирус.

Те обаче не могат да открият хора, които са заразени, но все още не са болни от треска. Това е така, защото отнема между 2 и 10 дни, преди хората, които са заразени, да се разболеят и да развият треска.

Може ли втриването с алкохол или хлор по цялото тяло да убие новия коронавирус?

Не. Втриването на алкохол или хлор по цялото тяло няма да убие вируси, които вече са навлезли в тялото ви. Пръскането на такива вещества може да бъде вредно за дрехите или лигавиците (т.е. очите, устата). Имайте предвид, че както алкохолът, така и хлорът могат да бъдат полезни за дезинфекция на повърхности, но те трябва да се използват при подходящи препоръки.

Безопасно ли е да получите писмо или пакет от Китай?

Да, безопасно е. Хората, получаващи пакети от Китай, не са изложени на риск от заразяване с новия коронавирус. От предишния анализ знаем, че коронавирусите не оцеляват дълго върху обекти, като букви или пакети.

Могат ли домашните любимци да разпространяват новия коронавирус (2019-nCoV)?

Понастоящем няма доказателства, че животните/домашните любимци като кучета или котки могат да бъдат заразени с новия коронавирус. Въпреки това, винаги е добра идея да миете ръцете си със сапун и вода след контакт с домашни любимци. Това ви предпазва от различни често срещани бактерии като E.coli и салмонела, които могат да преминават между домашни любимци и хора.

Ваксините срещу пневмония предпазват ли ви от новия коронавирус?

Не. Ваксините срещу пневмония, като пневмококова ваксина и ваксина срещу грип срещу хемофилус тип B (Hib), не осигуряват защита срещу новия коронавирус.

Вирусът е толкова нов и различен, че се нуждае от собствена ваксина. Изследователите се опитват да разработят ваксина срещу коронавируса и СЗО подкрепя техните усилия.

Въпреки че тези ваксини не са ефективни срещу коронавируса, ваксинацията срещу респираторни заболявания е силно препоръчителна, за да защитите здравето си.

Може ли редовното промиване на носа с физиологичен разтвор да предотврати заразяване с новия коронавирус?

Не. Няма доказателства, че редовното промиване на носа с физиологичен разтвор е защитавало хората от инфекция с новия коронавирус.

Има някои ограничени доказателства, че редовното изплакване на носа с физиологичен разтвор може да помогне на хората да се възстановят по-бързо от обикновената настинка. Редовното изплакване на носа обаче не е показано, че предотвратява респираторните инфекции.

Може ли яденето на чесън да помогне за предотвратяване на инфекция с новия коронавирус?

Чесънът е здравословна храна, която може да има някои антимикробни свойства. Въпреки това, няма данни от настоящата епидемия, че яденето на чесън е защитило хората от новия коронавирус.

Дали поставянето на сусамово масло блокира новият коронавирус да навлезе в тялото?

Не. Сусамовото масло не убива новия коронавирус. Има някои химически дезинфектанти, които могат да убият вируса на повърхности. Те включват дезинфектанти на основата на белина/хлор, или разтворители, 75% етанол, пероцетна киселина и хлороформ.

Те обаче имат малко или никакво въздействие върху вируса, ако ги поставите върху кожата или под носа си. Дори може да бъде опасно да поставите тези химикали върху кожата си.

Новият коронавирус влияе ли на по-възрастните хора или по-младите хора също са податливи?

Хората от всички възрасти могат да бъдат заразени от новия коронавирус. Възрастните хора и хората с предишни медицински състояния (като астма, диабет, сърдечни заболявания) изглежда са по-уязвими от това да се разболеят тежко от вируса.

СЗО съветва хората от всички възрасти да предприемат стъпки, за да се предпазят от вируса, например като спазват добра хигиена на ръцете и добра респираторна хигиена.

Ефикасни ли са антибиотиците за предотвратяване и лечение на новия коронавирус?

Не, антибиотиците не действат срещу вируси, а само бактерии.

Новият коронавирус (COVID-19) е вирус и следователно антибиотиците не трябва да се използват като средство за профилактика или лечение.

Ако обаче сте хоспитализирани за COVID-19, може да получите антибиотици, тъй като е възможна бактериална ко-инфекция.

Има ли специфични лекарства за предотвратяване или лечение на новия коронавирус?

Към днешна дата не се препоръчва специфично лекарство за превенция или лечение на новия коронавирус (COVID-19).

Въпреки това, заразените с вируса трябва да получат подходящи грижи за облекчаване и лечение на симптоми, а тези с тежко заболяване трябва да получат оптимизирани поддържащи грижи. Някои специфични лечения се изследват и ще бъдат тествани чрез клинични изпитвания. СЗО помага за ускоряване на усилията за научни изследвания и развойна дейност с редица партньори.

Източник: СЗО