Какво представлява SARS-CoV-2 и COVID-19?

Причинителят на настоящата епидемия от COVID-19, е вирус, принадлежащ към семейството на Coronaviridae (род: Betacoronavirus) – голямо семейство от групата на едноверижните РНК вируси. Коронавирусите се предават в повечето случаи чрез големи респираторни капчици и при контакт, но са възможни и други начини на предаване (напр. въздушно- капков и фекално-орален).

Средният инкубационен период на COVID-19 се оценява на 5 до 6 дни, като варира от 0 до 14 дни [1].

Понастоящем няма специфично лечение или ваксина срещу COVID-19.

Повече информация за болестта е достъпна онлайн от ECDC [2] и WHO [3] и в последната бърза оценка на риска на ECDC [4].

Препоръчителен минимален набор от лични предпазни средства (ЛПС)

Предложеният минимален набор от ЛПС предпазва от предаване на инфекции чрез контакт, аерогенно и по въздушно-капков път. Съставът на комплекта е описан в таблица 1 и е показан на фигура 1, които можете да видите в приложения документ.

Таблица 1. Минимален набор от ЛПС за работа при пациенти със съмнение за или потвърдени за COVID-19

Защита Предложени ЛПС
Респираторна защита Респиратор FFP2 или FFP3 (версия с клапан или без клапан) *
Защита на очите Очила (или лицев шлем)
Защита на тялото Водоустойчиво облекло с дълъг ръкав
Защита на ръцете Ръкавици
* При недостиг на респиратори се препоръчва използването на маски за лице (хирургични). Когато се използва този тип ЛПС, ограниченията и рисковете, свързани с използването му, трябва да се оценяват за всеки отделен случай.

Вижте целия документ ТУК