Реципиенти на органи и други пациенти, получаващи имуносупресивни терапии

Новият коронавирус, наричан още COVID-19, е вирус, който се разпространява по целия свят. Първоначално е идентифициран в Китай с последващо разпространение в множество страни, включително България. Въз основа на променящата се епидемиология на COVID-19  се очаква да има трансплантирани пациенти, които да заболеят от COVID-19 в през следващите седмици. Липсва яснота, до колко реципиенти на органи или пациенти, получаващи имуносупресивна терапия  степента ще се повлият от COVID-19. Освен това се знае малко за влиянието на имуносупресията, раковата химиотерапия или трансплантация върху предаването или тежестта с която  ще протиче евентуално на COVID-19. Предполага се, че пациентите, получаващи такива лечения, биха били изложени на по-висок риск от развитие на тежко заболяване.  Този документ е разботен, за да се  отговори на някои от често срещаните въпроси, които може да се породят  относно COVID-19. Той съдържа и някои препоръки, които трябва да следвате, за да се предпазите от заразяване с COVID-19. Ако за някои хора, правилата наложени поради пандемията от COVID-19, то за всички трансплантиран или получаващи, емуносупресивни терапии пациенти те са ежедневие.

Какво е COVID-19?

 • COVID-19 е остро респираторно заболяване, причинено от нов вариант на коронавирус.
 • Коронавирусите са често срещани вируси, които могат да заразят хора и животни. (зоонози)
 • При хората коронавирусите обикновено причиняват инфекции на горните дихателни пътища като обикновената настинка.
 • Новите коронавируси са коронавируси от животни, които развиват способността да заразяват хората.
 • SARS и MERS са други примери за заболявания, причинени от нови коронавируси.

Какви са симптомите на COVID-19?

Над 80% от клиничните проявления изглеждат леки, като сравнително  при малка част симптоматиката се проявява тежко и се налага хоспитализация. Пациентите, които развият тежко заболяване, могат да имат бавно прогресиращ процес, като симптомите продължават седем или повече дни, преди да прогресират до степен, в която се изисква хоспитализация.

Клиничните презентации са разнообразни и варират от асимптоматични до тежки и могат да включват:

 • Температура – 83-98%
 • Кашлица – 46-82%
 • Умора или болки в мускулите – 11-44%
 • Задух – 31%

Други: главоболие, болки в гърлото, коремна болка, диария

 1. Колко често COVID-19 причинява тежко заболяване?

Въз основа на анализ на над 40 000 китайски пациенти с потвърден COVID-19, инфекцията причинява леки симптоми в 81% от случаите и причинява тежко заболяване, включително респираторна или мултиорганна недостатъчност в 5% от случаите. Приблизително 2% от пациентите  почиват, а рискът от смърт е по-голям при пациенти на възраст над 70 години и с вече съществуващи  хронични заболявания. Както е отбелязано във въведението, малко се знае за влиянието на имуносупресията, раковата химиотерапия или трансплантация върху предаването или тежестта на COVID-19. Предполага се, че пациенти пременали трансплантация и тези, които получават имуносупресивна терапия, включително лечение на рак, биха били изложени на по-висок риск от развитие на тежко заболяване.

Как се проявява COVID-19 в сравнение с  други респираторни инфекции или пандемии?

Въз основа на наличните понастоящем данни процентът на хората, умиращи от COVID-19, е много по-нисък от докладите за заболеваемост от SARS, но по-висок от сезонен доклад за грип. COVID-19 е по-широко разпространен от SARS.

Предлагат ли се  тествове за COVID-19?

Към момента вече има частни лаборатории в България, които предлагат възможност за тестване за коронавирус. Тестовете са т.нар. PCR (полимеразна верижна реакция). Очаква се в следващите дни лабораториите и аптеките да се сдобият с т.нар. „бързи“ тестове.

Специалистите се обединяват около мнението, че бързите тестове могат да помогнат за по-бързото идентифициране на заболелите, но при положителен бърз тест всеки трябва да се подложи и на PCR тест.

Следвайки процедурата, ако в частната  лаборатория тестът е бил положителен той се изпраща до Националния център по заразни и паразитни болести за потвърждение. Това означава, че резултатът от всеки положителен тест, извършен в частната лаборатория, трябва да бъде потвърден от държавна лаборатория.

Хората, чиито тестове са положителни, биват поставяни под домашна карантина или ако състоянието  е по-сериозно – хоспитализирани.

Какво трябва да правя, за да се защитя?

Ако за някои хора, правилата наложени поради пандемията от COVID-19, то за всички трансплантирани пациенти те са ежедневие.

 1. Постарайте се да говорите за епидемията толкова, колкото касае конкретни ваши проблеми и решения.
 2. Ограничете преките си контакти с хора извън семейството.
 3. Носете маска на оживени места – няма нужда да откриваме топлата вода.

Търсете обикновени маски – тези с висок фактор на филтрация, не са за ежедневна употреба, а и през тях се диша трудно и няма да ги издържите при продължително носене – през повечето време ще бъдете без маска. Масовото им използване има полза не само при директен контакт с някого – намалява се замърсяването на повърхности от секретите на носители на вируса.

Носейки маска, заразените пазят здравите… но това НЕ важи за маски с клапа за издишване!

Маските за многократна употреба са далеч от идеални, но удачни поради създадения дефицит. Могат да се изпират, изваряват или  пръскат от външната страна със спирт. Най-простият начин за дезинфекция на маска от плат е да я намокрите, а след това изсушите с нагорещената ютия.

Неочаквана за повечето, но много важна полза от маските – възпират ни от докосване на носа и устата.

 1. Дезинфекцирайте често ръцете си. Миенето с вода и сапун е напълно достатъчен вариант. Разтриването с концентриран алкохолен разтвор също – в това отношение е абсурдно дефицитът на медицински спирт да бъде проблем.
 2. Има смисъл в това дръжките на вратите периодично да се почистват с дезинфектант или алкохол. На обществени места ги отваряйте с лакът. Правете, същото ако е възможно с всякакви бутони. Така се и ръкувайте.
 3. Ако имате възрастни или роднини с увреждания, постарайте се да ги снабдявате с всички нужно, да ограничите максимално контактите им извън дома. Ако са самотно живеещи ги съберете по роднински или комшийски, по двама – трима, като правилата важат строго за всички. Вие самите ограничете прекия контакт с тях. Помислете дали освен роднини, нямате и такива съседи.
 4. Няма специфична профилактика. Добре е да се приема витамини С, А и Е в умерени дози. Важно е пълноценното хранене, особено приема на достатъчно протеин. Няма нужда и от домашно запасяване с лекарства различни от тези, които бихте използвали за настинка.
 5. Мийте плодовете и зеленчуците, които консумиране сурови, с топла вода и сапун.
 6. Не влизайте с обувки в къщи.
 7. При хубаво време, стойте на слънце достатъчно. Правете лека гимнастика, кардио и лека физическа активност, според възвожностите си.

Как да се подготвя за посещения в клиниката?

Обсъдете графика за посещения в клиниката с вашия координатор. Някои несъществени посещения могат да бъдат избегнати или отложени, в зависимост от вашите клинични нужди и особено, ако активността на COVID-19 се увеличава. Консултирайте се с вашия лекар, когато решавате дали да се представите за среща или не. Ако имате нови респираторни симптоми (например кашлица, задух) или повишена температура в деня на посещение в клиника, моля, уведомете вашия координатор преди да отидете в клиниката, за да може екипът да предприеме  адекватни мерки.

 1. Какво да правя, ако се разболея?

Понастоящем няма одобрено лечение за COVID-19 и следователно грижите се поддържат, фокусирайки се върху контрола на симптомите и предотвратявайки по-нататъшното им разпространение върху други хора. Пациентите с прогресиращи симптоми като задух и бърза уморяемост , може да изискват приемане в болницата за допълнителни изследвания. Посъветвайте с личния си лекар или наблюдаващия ви лекар от центъра за наблюдение. При тежко състояние  се обадете на телефон 112.

За много хора най-добрият съвет ще бъде:

 • Останете вкъщи (избягвайте контакт с други хора)
 • Бъдете добре хидратирани
 • Използвайте PARACETAMOL, както е указано на опаковката за облекчаване на болка или треска

Източник: Department of Medicine Division of Infectious Diseases and International Health – Duke Medicine, USA