На 11 март Световната здравна организация (СЗО) обяви  COVID-19  за пандемия. Въпреки, че думата „пандемия“ звучи тревожно, това съобщение е важно за осигуряване на подготовката за предотвратяване и управление на това заболяване. Важно е да се опитаме да останем спокойни  точно сега.

Целта е да се сведе до минимум възможността за инфектиране с COVID-19 на пациенти с хронични заболявания и сред медицинските специалисти, които се грижат за тях. В същото време трябва да се осигури необходимата грижа и продължаване на лечението на пациентите в условия на извънредно положение; да се облекчи натискът върху здравната система и да се намали потокът от пациенти към лечебните заведения в условията на пандемия. В повечето държави препоръките са хронично болните пациенти и възрастните да не напускат дома си при никакви обстоятелства, като всички необходими дейности по проследяване, изследване и отпускане на лекарства и други, да се случват по възможност дистанционно и в дома на пациента. Само в случай на спешност, например, обостряне на основното заболяване или доказана инфекция с COVID-19, те да могат да бъдат хоспитализирани с цел интензивно им наблюдение в лечебно заведение.

Моля, обадете се на лекаря, специалист по пулмонална хипертония, ако детето ви не се чувства добре или имате допълнителни въпроси.

КАК МОГА ДА НАМАЛЯ РИСКА ДЕТЕТО МИ, ЗА ДА НЕ СЕ ЗАРАЗИ С COVID-19?

Вирусът се предава главно чрез близък или директен контакт с човек, който има вируса. Смята се, че хората са по-заразни, когато имат симптоми, но някои хора могат да пренасят и предават вируса, дори ако нямат симптоми или са само леко болни. Възможно е,  да се заразите с вируса от повърхност, до която се е докоснал заразен човек, ако преди това сте докосвали носа, устата или очите си, без да миете ръцете си, преди да ги поставите на повърхността (като дръжки на вратите, маси и др.) Освен това, въз основа на много доказателства, изглежда, че вирусът рядко може да се предаде по фекалния път, което може да включва предаване на вируса чрез замърсени неварени храни (като салати и др.), приготвени от хора, които са носители на вируса и не са се съобразили с  правила за хигиената на обработката при приготвянето на храни.

Вероятността от инфекция зависи от това дали има заразени индивиди в средата където се намира вашето дете. Избягвайте голямо струпване на хора или натоварени транспортни зони.  Избягвайте да докосвате зони с високо докосване на обществени места, като бутоните на асансьора, дръжките на вратите, перилата и др. Сведете до минимум докосванията на  лице в лице, особено с носа  и устата. Ръцете, трябва да се мият преди ядене. Ефективен е и дезинфектантът за ръце с поне 70% алкохол. Минимизирайте споделянето на спално бельо, а така също хавлии, напитки и храна. Избягвайте  несъществените пътувания в този момент.

КАК ДА РАЗБЕРА ДАЛИ ДЕТЕТО ИМА  COVID-19? КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ?

Симптомите трудно се разграничават от други вирусни инфекции. Те могат да включват температура, кашлица и задух.

Ако детето ви е със  затруднено дишане, задух, силна болка в гърдите и сини устни незабавно се свържете с вашия педиатър или се обадете на тел. 112.

Ако симптомите са тежки и трябва да посетите болница, не отивайте в центъра  по пулмонална хипертония, а в референтните  болници за прием на пациенти с  коронавирус. Лекарите там могат да се свържат с вашия център за пулмонална хипертония или с лекуващия педиатър, за да се организира  лечение на вашето дете, ако е необходимо.

ИМАЛИ НАЛИЧНА ТЕРАПИЯ ЗА ДЕЦА С  COVID-19?

Понастоящем няма антивирусни лекарства, препоръчани или лицензирани за COVID-19. Вирусът причинява инфекция, която се развива бързо и се надяваме, че в бъдеще ще има възможности за лечение.

Както при всички други лекарства, които се продават без рецепта, има голям потенциал за взаимодействие с PH лекарства. Детето не бива да приема хранителни добавки за подсилване на имунната система, както и препарати за температура и сиропи за кашлица, без да сте се  консултирали  с вашия лекар.

КАК ДА СЕ ГРИЖА ЗА БОЛНОТО СИ ДЕТЕ У ДОМА?

Уверете се, че детето ви е добре хидратирано и че спи достатъчно. Опитайте се да осигурите на детето ви отделна стая, за да бъде далеч от другите членове на семейството. Добре е да използва отделна баня, ако има такава.

Ако състоянието на вашето дете се влоши, моля, обадете се на личния лекар или отидете до най-близкия лекар.

Ако живеете далеч от болницата, където се проследява вашето дете. Какво трябва да направя, ако трябва да заведа детето си в друга болница?

Носете актуални епикризи на вашето дете и помолете приемащия ви  да се свърже с вашия личен лекар или лекаря от центъра по пулмонална хипертония.

Винаги проверявайте, че носите със себе си всички необходими лекарства и консумативи  на вашето дете, които са необходими предвид  пулмоналната хипертония.

ЩЕ ПОЛУЧАВА ЛИ РЕДОВНО МОЕТО ДЕТЕ ЛЕКАРСТВА ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯТА?

Уверете се,  че вашето дете има достатъчно консумативи и лекарства. Ако е възможно, винаги имайте на разположение лекарства, които ще  покрият нуждите на детето ви за 2 седмици. Обсъдете с педиатъра  и фармацевта възможностите за предписване и снабдяване с лекарства за по-дълго от обикновено.

АКО ВАШЕТО ДЕТЕ ИМА  НАСРОЧЕНА ВИЗИТА В ЦЕНТЪРА ЗА ПРОСЛЕДЯВАНЕ ЗА ПУЛМОНАЛНА ХИПЕРТОНИЯ?

Поради бързото разпострание на COVID-10  се препоръчва всички  рутинни посещения в центъра  за пулмонална хипертония да бъдат отменени.

Детето трябва да носи маска, когато е с други хора, за да избегне предаването на инфекцията.

Да не се посещава центъра за пулмонална хипертония , ако има вероятност дето да е носител на коронавирусна инфекция.

Ако симптомите са тежки и трябва да  се посети болница, не отивайте в отделението по пулмонална хипертония, а в референтните  болници за прием на пациенти с  коронавирус. Лекарите там могат да се свържат с вашия център или с лекуващия педиатър, за да се организира  лечение на вашето дете, ако е необходимо.

Обадете се на личния лекар или на педиатъра от центъра за проследяване на пулмонална хипертония, за да прецените какъв е най-добрият вариант за терапия за вашето дете, ако то има симптоми ,като: треска, кашлица,  затруднено дишане, други грипоподобни симптоми.

За спешни проблеми, моля, да се свържете с  112.

КАК ДА ГОВОРЯ С ДЕТЕТО СИ  ЗА COVID-19?

Обърнете внимание на това, което децата виждат или чуват по телевизията, радиото или онлайн. Опитайте се да избегнете „претоварване с информация“, тъй като това може да провокира безпокойство у децата.

Бъдете спокойни и убедителни, когато говорите с децата си. Избягвайте обвиненията, защото това може  да доведе налагането на стигма. Старайте се да отговаряте на  всички въпроси, като предоставяте точна информация.

Учете децата на добра хигиена. Учете ги, че  редовното миене  на ръцете ще  намали разпространението на микроби. Избягвайте да събирате заедно повече деца в условията на извънредно положение в закрити помещения.  Избягвайте  да бъдете в обкръжението на  хора, които имат сиптоми на настинка или са  вече   са болни.

Нашето разбиране и познания за COVID-19 се променят ежедневно, дори и почасово. Ето защо е важно да отделяме време и да преглеждаме публикациите на сайта на Министерство на здравеопазването,  да гледаме брифингите , които се излъчват по телевизията. Актуална информация ще намерите и на  сайта за Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония (БОППХ), утвърдени национални медии. Понастоящем социалните медии могат да бъдат изключително завладяващи, но трябва да правите изключително  добра преценка за всичко, което четете или чувате.

Източник:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/high-risk-complications.html

Covid-19

Специални благодарности на:  Dr. Nidhy Varghese, Texas Children’s Hospital и УС на сдружение ”Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония”